My Pantry

Friday, 3 January 2014

Tumeric Roasted Chicken (Ayam Bakar Berkunyit)

INGREDIENTS / BAHAN-BAHAN

2 piece of chicken (any part, reserve skin)
2 keping ayam (mana-mana bahagian, kulit tidak dibuang)

1/4 tsp of salt
1/4 sudu teh garam

1/3 tsp tumeric powder
1/3 sudu serbuk kunyit

DIRECTIONS / CARA-CARA

1. Heat a non-stick pan that has a lid.
Panaskan kuali leper yang mempunyai tudung.

2. Score the chicken to its bone so that it won't take long time to cook.
Kelar daging ayam sehingga ke tulang supaya ia tidak mengambil masa yang lama untuk dimasak.

3. Wash the chicken and rinse for 3 times.
Basuh ayam dan bilas sebanyak 3 kali.

4. Mix the tumeric powder and salt.
Campurkan serbuk kunyit dan garam.

5. Rub the tumeric-salt mixture on the chicken.
Sapukan campuran serbuk kunyit dan garam pada ayam.

6. Put the chicken in the hot pan and put its lid on.
Masukkan ayam ke dalam kuali panas dan tutup tudungnya.

7. Flip the chicken and prick the chicken using a knife to ensure it's fully cooked.
Terbalikkan ayam dan cucuk menggunakan pisau untuk memastikan ia telah masak sepenuhnya.

8. Take it out when it is done.
Hidangkan bila ianya telah masak.

**** You can also roast the chicken in the oven for 20 minutes at 150C.
Boleh juga memanggang ayam di dalam ketuhar selama 20 minit pada suhu 150C.

No comments:

Post a Comment