My Pantry

Thursday, 2 January 2014

Tumeric Fried Chicken (Ayam Goreng Kunyit)

INGREDIENTS / BAHAN-BAHAN

2 piece of chicken (any part, reserve skin)
2 keping ayam (mana-mana bahagian, kulit tidak dibuang)

1/4 tsp of salt
1/4 sudu teh garam

1/3 tsp tumeric powder
1/3 sudu serbuk kunyit

frying oil
minyak untuk menggoreng


DIRECTIONS / CARA-CARA

1. Heat frying oil in wok. 
Panaskan minyak dalam kuali.

2. Score the chicken to its bone so that it won't take long time to cook.
Kelar daging ayam sehingga ke tulang supaya ia tidak mengambil masa yang lama untuk dimasak.

3. Wash the chicken and rinse for 3 times.
Basuh ayam dan bilas sebanyak 3 kali.

4. Mix the tumeric powder and salt.
Campurkan serbuk kunyit dan garam.

5. Rub the tumeric-salt mixture on the chicken.
Sapukan campuran serbuk kunyit dan garam pada ayam.

6. Wait for the oil to produce white smoke before deep frying the chicken.
Tunggu minyak mengeluarkan asap putih baru mulakan menggoreng.

7. Flip the chicken and take it out when its color change to golden on both sides.
Terbalikkan dan angkat apabila warnanya berubah keemasan pada kedua-dua belah.

No comments:

Post a Comment